Livet i ett moraliskt dilemma (2)Det är inte lätt att göra rätt i alla lägen speciellt inte när man har ett ganska envist och tjatigt rätt inom sig. Det där rätta måste följas för att jag ska känna mig riktigt tillfredställd och i det finns en solklar utmaning. Ända sedan början på 2000-talet har jag jobbat med näringslivsutveckling och från början var det faktiskt enklare än det är idag. Då hade inte de där egna värderingarna och den egna moralen hunnit växa sig så stark. Man gjorde det man förväntades göra och gärna lite mer så var det bra med det.

 

Att jobba med näringslivsutveckling och som Företagsbolaget gör, även med samhällsutveckling, idag har blivit betydligt svårare. Det är väldigt mycket balansgång på slak lina. Det som är bra för vissa är inte bra för andra och det är i det närmaste omöjligt att göra något som bara är bra för alla på lång sikt.

 

Jag har ibland känt mig som fast i klorna på dagens samhälleliga system vilket gett mig en hopplös känsla. I det här fallet tänker jag på att jag jobbar med att försöka öka konsumtionen, vi ska sälja mer och vi ska exploatera. Bygga nya flygplatser och så billiga hus som möjligt. Jag jobbar helt enkelt utifrån det kortsiktiga perspektivets krav. Vilket vi ju faktiskt lever efter idag. Samtidigt som vi gör det så vet de flesta av oss att det är så fel. Att vi kör i 180 knyck rakt mot jordens kollaps. Men vi blundar, hoppas att det är något ”hitte på” och fortsätter för vad är alternativet?

 

Nästa alla diskussioner vi har med våra företagare inom området slutar med ”det är ju plånboken som styr”. De flesta förstår nyttan och vinsten med ett hållbart tänkande men konsumenterna är ju inte mogna. Nä, så då fortsätter vi att göra det som vi får betalt för. För vad är alternativet?

 

Jag har tänkt mycket på det där alternativet. Måste det vara motsättningar mellan konsumtion och hållbarhet?  Vi har ju byggt upp en värld som styrs av marknadsekonomi och linjära system där vi tillverkar, förbrukar (allt fortare) för att sedan kassera. Vi mår lite illa när vi gör det men vi gör det ändå. För det är så man gör. Det är ju konsumtionen som driver samhället framåt. Ökad konsumtion är bra punkt slut.

 

Trots detta lever jag i tron om att det måste lösa sig och jag tror att näringslivet är en viktig motor i lösningen. Mitt hopp ligger hos entreprenörerna för det är i slutänden de som till stor del utvecklar vårt samhälle. I detta sällskap finns många modiga och riktigt kluriga människor som skapar förändring i vardagen. Jag läste en artikel som fick min tro på att företagen som ofta ses som boven i hållbarhetsdramat faktisk kan bli de som både driver och vänder utvecklingen i slutänden. Artikeln handlade om cirkulär ekonomi där produkter har ett slutet kretslopp. Fler och fler företag har redan börjat med detta. Några exempel är IKEA och Polarn o Pyret med sina egna återvinnings- och second handsystem. Tradera är ett annat exempel på affärsidé med kretsloppstänk för att inte tala om hur populära röda korsets återvinningsbutiker blivit. Spotify och Netflix är ju egentligen också något som bidragit till åtminstone färre skivor som produceras och kasseras samtidigt som tillgången och användandet kan öka. Vi går helt enkelt mot nya typer av affärsmodeller som fungerar enligt marknadsekonomin men utan det negativa avtrycket.

 

Slutligen vill jag också tillägga att det här är ett riktigt spännande område att utveckla. Det finns så många tankar som inte är tänkta än och som vi kommer att få se resultatet av inom en snar framtid. Det är trots allt tron på våra entreprenörer som ger mitt moraliska dilemma lite lugn och ro i slut änden.

 

Mia Edin